Ra100 je napisal:Remmy je napisal:Ra100 bo pa analiziral tole poprdevanje liričnega subjekta. Najbolj me fascinira obrat od naslavljanja subjetka k objektu, verjetno je avtor paranoidni shizofrenik z močno izstopajočo bipolarnostjo osebnosti. Čeprav ne vem, kako bi potem takole obvladal tole Abba rimo ...(?) Upam, da dobimo odgovore.
Mislim, da si zgrešil postmodernistične elemente v pesmi. Avtorjeva prezenca se na prvi pogled zdi neposredna, vendar sam obrat nakazuje na virtualnega pripovedovalca. Seveda govorimo o temeljnem protislovju, saj postmodernizem zanika lastno gotovost, medtem ko pesem v celoti temelji ravno na "gotovosti" lirskega subjekta. Zdi se, da se avtor tega dobro zaveda in paradoks izkorišča skozi celotno pesem. Subjekt v pesmi se torej zmehča, izgubi oporo, posledično preneha svoje bivanje kot subjekt v metafizičnem svetu. Resnica, kakršni je izpostavljen, je lahko le še konstrukcija, simulacija.
Sigmund Freud says: tale mačeta je definitivno falični simbol. Subjektu je nezavedno privlačna zaradi ostre penetrativnosti in kot tako jo v pesmi trasformira v idol. To najbolj nazorno nakazuje pisanje z veliko začetnico in avtorjevo lastno priznanje (on junak je naš..). Klasična fetišizacija.
No, v svojo obrambo moram reči, da bi lahko zase trdil, da sem precej konzervativen, ampak to ni nikoli pametno storiti, saj te hitro prilimajo ali posvojijo k političnim desnosučnežem. Zato bom rekel, da sem tradicionalist - v mislih imam seveda umetnost. V bistvu sem kar fundamentalist.
Zatorej (namerna) odsotnost postmodernističnega jiberiša. Lepo, da si bralcem in avtorju podal tudi ta pogled.
Sem pa s težavo prepoznal vrhunski Humor v (psiho)analizi! Odlično, res. Haha, nezavedna privlačnost. Dobra, ni kaj.
PS:Upam, da bosta danes nastopila Welbeck, Obertan in vrstniki. In se izkazali.
"I once went into Manchester with a bourgeois, and spoke to him of ... the frightful condition of the working people's quarters, and asserted that I had never seen so ill-built a city. The man listened quietly to the end, and said at the corner where we parted: 'And yet there is a great deal of money made here; good morning, sir.'" F. Engels